,

Svenska Tennisförbundet godkänner PlayReplay för alla sanktionerade tävlingar 

Pressmeddelande 2022-12-23

Från annandag jul t.o.m. trettonhelgen spelas Helenius Salk Open i Stockholm – världens deltagarmässigt största tennisturnering för juniorer. Nytt för i år är att linecallingsystemet PlayReplay kommer att användas under hela turneringen. PlayReplay har precis godkänts av Svenska Tennisförbundet som första system någonsin att användas på alla sanktionerade tävlingar i Sverige, vilket kommer att revolutionera tennisen och främja fair play. 

Tennisen, och framför allt ungdomstennisen, har länge haft utmaningar med brist på domare och system som möjliggör fair play. Sedan många år tillbaka har ELC-tekniken (electronic line calling) funnits tillgänglig, men endast för elitspelare. Med visionen om att göra samma teknologi tillgänglig för allmänheten grundades PlayReplay. Under hösten 2021 började systemet att rullas ut på ett antal banor i Sverige och har testats på flertalet tävlingar och turneringar. Nu har det blivit klart att Svenska Tennisförbundet godkänner PlayReplay att användas för alla sanktionerade tävlingar i Sverige – ett historiskt beslut då det är första gången någonsin som förbundet godkänner ett sådant system. 

– Vi har jobbat länge och hårt på att utveckla vår teknik, så det känns som ett enormt erkännande att nu bli godkända av Svenska Tennisförbundet. Vi hoppas på att vi med hjälp av PlayReplay kan revolutionera tennisen, både genom att göra spelet så rättvist det bara går, samt genom att ge alla spelare möjlighet att utveckla sin fulla potential. Inom kort hoppas vi att tekniken kommer vara en lika självklar del av spelet som ditt racket är, säger Hans Lundstam, vd PlayReplay. 

PlayReplay är ett system som både kan ersätta och hjälpa domare i matchspel, men det är också ett verktyg för spelare att kunna analysera och utveckla sitt spel. Med hjälp av sensorer mäts både boll och spelare på planen, var de befinner sig, om bollen är inne eller ute, hastighet, o.s.v. Tekniken fungerar för alla racketsporter men, har till en början fokuserat på tennis. Sedan godkännandet gavs från Svenska Tennisförbundet ska systemet installeras på Salk i Stockholm, där det också kommer att användas under Helenius Salk Open för att döma samtliga matcher som pågår från den 26 december till den 8 januari. 

– Att kunna använda ett linjedömningssystem är verkligen en milstolpe i tävlingens 117-åriga historia. Det blir ett nytt och spännande inslag för alla deltagare. PlayReplay kommer ge ett stort mervärde och det skapar rättvisa förutsättningar för alla spelare, kommenterar Johan Porsborn, klubbchef i Salk.

Om PlayReplay
PlayReplay är ett svenskt startup inom tennis/sporttech. PlayReplay har som vision att tillgängliggöra digitala domartjänster och matchstatistik, och därigenom utveckla sportupplevelsen samt bidra till justare spel. 

Kontakt
Pressansvarig: Amanda Bjursten, 0708-371430, amanda@hakanson-united.se
PlayReplay: Hans Lundstam, hans.lundstam@playreplay.io
Salk: Johan Porsborn, johan.porsborn@salk.se